Ja taas marjanpoimijoista

28 Oct

1

Tänään olen ollut vihdoinkin yhteydessä Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehen kanssa, jota on nimetty ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden olosuhteiden selvityshenkilöksi. Olen kertonut hänelle ihan yksityiskohtaisesti kaikki minun kokemukset poimijoiden ryhmänvetäjän näkökulmasta ja omia näkemyksiä miten sesonkityöntekijöiden olosuhteita pitäisi järjestää. Olen joutunut tuntemaan erään metsämarjankauppiaan, joka on luvannut paljon, mutta tosiasiassa ei pitänyt lupauksiaan. Kävi ikävästi, kun paljastui marjaostajan, Saimaa Food Garden Oy:n johtoja Esa Honkasen, epäpätevyys ja poimijoiden työskentelyn huono valmistelu.

Meidän yhteistyömme alkoi siitä, että viime heinäkuun alkupuolella olen nähnyt työtoimiston verkkosivulla (mol.fi) ilmoituksen tarvittavista metsämarjanpoimijoista ja olen ottanut yhteyttä Esaan. Kerroin lyhyesti itsestäni yleisesti, sesonkityökokemuksistani Suomessa ja omasta välitystoiminnastani marjatiloille (vk.com/workandtravelinFinland). Esa Honkanen on kiinnostunut tarjoamasta työvoimasta ja me sovimme tapaamisesta Lappeenrannassa samalla viikolla.

Henkilökohtaisessa keskustelussa Esa Honkanen on kertonut mistä on kysymys tarkemmin. Hänen yrityksen kutsun perusteella 70 henkilöä saavat viisumit ja siten pääsevät poimimaan mustikoita ja myöhemmin puolukoita kolmeksi kuukaudeksi. Hänen vastuuna on myös järjestää poimijoille majoitus (6 euroa/henkilö/vrk) ja kulkuneuvot (henkilöautoja, 5 euroa/henkilö/vrk). Tämän vastineeksi Honkanen ostaa kaikki kerätyt marjat hänen määritellyllä ostohinnalla (2.70 e/kilo puhdas- ja 1.50e/kilo roskamarja). Hän on myös sitoutunut tekemään marjapaikkojen kartoituksen joten poimijoille olisi suurin piirtein selvä mistä niitä marjoja poimia, eikä tarvittaisi uhrata liikaa aikaa ja kilometrejä etsimiseen (polttoaine on työntekijöille maksettavaksi). Minun tehtäviini kuluisi poimijoiden ryhmän johtaminen (metsän tunnustelu, tulkkaus, ruoka- ja muiden tarvikkeiden hoito) ja ostettujen marjojen kirjanpito. Minä olen suostunut näihin ehtoihin, kuten halusin valvoa poimijoille luvattuja työ- ja majoitusolosuhteiden noudattamista ja saada ryhmän vetämisen hyödyllistä kokemusta.

Poimijoiden saapuessaan Suomeen (Puhos, Pohjois-Karjala) kävi selkeä ilmi, että ennen meitä täällä lähimetsissä ovat ehtineet käydä muut poimijat (paikallisten asukkaiden mukaan thaimaalaiset) ja mikä oli tätä vielä pahempi – 70lle poimijalle Esa Honkanen on ehtinyt hankkia vaan ainoan auton! Ensimmäinen viikon aikana (28.07-04.08) minun päivärutiini oli seuraava:

– kello 7.00: yleinen kokous, jossa yritän vakuuttaa ihmisiä siitä, että autot järjestetään ihan lähipäivinä ja marjapaikkojen selvittämiseen on tulossa kaksi metsäntuntijaa kuten työnantaja on luvannut. Vastaan tulee huutoja, uhkauksia ja vaatimuksia nähdä työnantajan omin silmin;

– kello 8.00 – 14.00: poimijoiden kuljetus metsään YHDELLÄ autolla, ja täytyy sanoa, että lähimmät potentiaaliset mustikkametsät olivat vähintään viidessätoista kilometrissä Puhoksesta eri suuntiin;

– kello 15.00 – 18.00: käyn ostamassa poimijoiden tilaamia tavaroita, joita ei saa läheisestä Siwasta;

– kello 18.00 – 22.00: Suomen pitkän kesäisen valopäivän ansiosta, pystyn kiertämään etäisiäkin metsiä mustikoiden etsiessäni joten voisin tarjota jotakin työtä poimijoille huomenna.

Tässä on yksi pätkä meidän välistä kirjeenvaihtoa siitä ajalta (poimijoiden kolmas päivä Suomessa), jossa minä kuvaan poimijoiden pettymystä työsuhteen järjestämisen suhteen (marjapaikkojen ja autojen puute):

“Esa Honkanen <berrymarket@rambler.ru>
1. elokuuta

-> minä

Hyvät paikat löytyy, pitää vain uskoa lisää.

Ievgenii Sinielnikov <ievgenii.sinielnikov@gmail.com>
2. elokuuta

-> Esa

Ihmiset melkein käyvät kimppuun minulle siitä, että en tutkinut aluetta ennen niiden tuloa. Ja minulla ei ole mitään niille sanottavaa. Huomenna on varmaan kriittisin päivä, koska ehkä edes puoli poimijoista voi lähteä pois… On joitakin keski-ikäisiä henkilöitä jotka sytyttävät koko ryhmän tulelle ja nuoret opiskelijat kuuntelevat heitä.

1. elokuuta 2013 22.10 Esa Honkanen <berrymarket@rambler.ru> kirjoitti:

Esa Honkanen <berrymarket@rambler.ru>
2. elokuuta

-> minä

tälläistä on jokaisessa leirissä, toiset ihmiset saavat aikaan pahan, esim. eilen tuli 2 päivän aikana n. 2500 kg juntusrannan leiriltä….täytyy vain etsiä marjapaikkaoja ja kun saadan uusi marjapaikka ensimmäiseksi kerraksi niin ihmiset uskovat että he löytävät marjoja…sitä ennen voi olla pajon kritiikkiä..

Esa Honkanen.”

Vaikka kuinka paljon voi uskoa hyvien paikkojen löytämiseen, jos ollaan väärässä paikassa on turha odottaa jotakin. Näin se kävi ja 58 henkilöä on lähtenyt 4. elokuuta pois Suomesta pettyneinä ja kukkarot tyhjinä. Luvatut metsäntuntijat epäonnistuivat löytämään marjoja ja autoja on tullut lisää peräti… 1. Kaksi autoa 70n henkilön ajamiseen! Osalle niistä poimijoista, jotka kuitenkin halusivat jäädä Suomeen, olen löytänyt onneksi toisen marjaostajan joka pystysi tarjoamaan majoituksen, autoja ja marjapaikkoja.

Minä ymmärrän hyvin, että sesonkityö voi olla yllättävä monessa suhteessa ja on todella riippuvainen sääolosuhteista, mutta tässä tapauksessa kävi selkeästi ilmi Saimaa Food Gardenin epäasiallinen ja välittämätön kohtelu poimijoita kohtaan. Näiden kokemusten jälkeen olen vakuuttunut oman työvälitysfirman perustamisesta joten voisin kilpailla Esa Honkasen kaltaisten ostajien kanssa järjestämällä poimijoiden työ- ja majoitusolosuhteet järjestelmällisesti ja vastuullisesti. Sillä tavalla voi välttää metsämarjanpoimijoille yllä mainittuja sattuneita ongelmia ja ehkäistä niiden toistumista seuraavina vuosina tuleville poimijoille.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: