EuroMaydan 2013-2014. Osa 1

19 Feb

Euromaydan.pic1

EuroMaydan. Talvi 2013-2014

21. marraskuuta Ukrainan pääministeri Mykola Azarov on ilmoittanut hallituksen kieltäytyvän allekirjoittamasta yhteistyösopimusta Euroopan Unionin kanssa. Tämä hämmentävä päätös tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Jo seuraavana sunnuntaina Kiovan Itsenäisyyden aukiolle (Maydan Nezalezhnosti) on kokoontunut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Viime kerralla niin isoja ihmisjoukkoja on ilmestynyt samalle aukiolle syksyllä 2004, oranssin vallankumouksen aikana. Silloin ihmisiä kaduille vetivät väärennetyt presidentinvaalein tulokset, tällä kertaa kyse oli Eurooppaa lähentymisestä. Ilmoituksen jälkeen ei kummalta presidentiltä tai pääministeriltä seurannut perusteellisia selityksiä ulkopolitiikan muutoksesta. Maan vallanpitäjien valheisiin kyllästyneet kansalaiset eivät lakanneet osoittamasta mieltään tähän päivään asti…

Seuraavalla viikolla Ukrainan presidentti Viktor Janukovytch yhtäkkiä lähti vierailemaan Venäjän tulevien Olympiakisojen Sotshissa, missä tapasi kasvotusten Vladimir Putinin kanssa. Heidän salaisen keskustelunsa yksityiskohdat jäivät tietämättä, mikä pisti jo monen ukrainalaisen kaupungin protestoijia ihan vihaksi.

Vielä suurempana yllätyksenä oli Ukrainan presidentin saapuminen Liettuan pääkaupungissa järjestämään EU:n itäisen kumppanuuden kokoukseen 28. marraskuuta. Virallisen tilaisuuden aikana Janukovytch käyttäytyi hermostuneesti, eikä taas tiedottanut geopoliittisen u-käännöksen syistä häntä odottaville toimittajille. Sen sijaan hän yritti vakuuttaa Saksan kansleri Angela Merkelin Ukrainan vahvoista EU-mielisistä tahoista, joita piti viimeisellä hetkellä kumota Venäjän presidentin odottamattomasta painostuksesta johtuen. Laajasti räätälöidyn yli vuoden kestäneen assosiaatiokampanjan merkitys oli tuhottu tosi helposti ja perusteettomasti. Lyhyessä kahdessa viikossa kävi ilmi Ukrainan hallinnon pettävästä luonteesta ja epäpätevyydestä. Poliittinen ilmapiiri Euroopan toiseksi suurimmassa maassa alkoi kiehumaan entistä vauhdikkaammin.

Illalla 29. marraskuuta, Vilnassa pidetyn EU:n huippukokouksen päätyessä, Kiovan Maydanille uudestaan kokoontui suuria ihmisjoukkoja. Oppositiopuolueiden johtajat Arseni Yatseniuk (‘Isänmaa’-puolue), Vitali Klytschko (‘Udar’-puolue) ja Oleh Tjahnybok (oikeistopuolue ‘Vapaus’) kovasti kritisoivat assosiaatiosopimuksen hylkäämistä. Lavalla esiintyneiden oppositiopoliitikoiden kriittiset mielipiteet kohdistuivat presidentin maan johtamistapaan ja hallituksen epäonnistuneen Eurooppa-mieliseen politiikkaan. Kiivaiden puheiden jälkeen joitakin satoja ihmisiä on jäänyt yöksi aukiolle, joista suurin osa oli nuoria opiskelijoita. Seuraavana varhaisaamuna mellakkapoliisi (erikoisjoukko ‘Berkut’) on väkisin hajottanut rauhanomaisen mielenilmauksen. Mielenosoittajien leirin puhdistamisen syyksi nimettiin joulukuusen asennustöiden alkaminen.

Järkyttävän kokoontumisvapauden rikkomisen seurauksena oli ennennäkemättömiä suuria ihmismassoja sunnuntaina 1. joulukuuta. Kokonaisesti täyttyneen Itsenäisyyden aukion lisäksi ihmisjoukot täyttivät viereiset keskustakadut, muun muassa Khreshchatykkadun. Eri arvioiden mukaan noin seitsemänsataatuhatta henkilöä tulivat osoittamaan mieltä poliisin käyttämää väkivaltaa vastaan. Yleisesti ottaen massiivinen ihmisten tiivis kokoontuminen oli rauhanomainen, poikkeukselliseksi väkivallan käytoksi voi mainita provokaattorien yhteenotot poliisin kanssa Bankovakadulla ja Kiovan kaupungin valtionhallinnon rakennuksen saarto. Monen silminnäkijän mukaan provokaattorien kesken olivat presidentin sekä kannattajat että vastustajat. Kuitenkin presidentin kannattajien motivaatio selkeästi pohjautui omiin rahaintresseihin, mitä ei voi sanoa muutamasta kymmenestä nuoresta kärsimättömästä Maydan-aktivistista.

Poliittisen diktatuurin ylläpitämisen keinona Ukrainassa on ollut jo koko kuluneen vuoden aikana tapa tilata aggressiivisesti käyttäytyviä urheilijoita. Suhteellisen pienen palkkiolla rekryttyjä hyvässä fyysisessä kunnossa olevia nuoria miehiä vallanpitäjät käyttivät hyväksi lehtitoimittajia tai muita hallintoa kritisoivia vastaan. Ukrainalaisessa mediassa tällä tavalla palkattuja miehiä ruvettiin kutsumaan ‘tituschkoiksi’. Tämä uusi termi tuli eräästä urheilijasta, nimeltään Vadim Tituschko, joka kävi toimittajan kimppuun viime toukokuussa, eikä paikalla oleva poliisimies estänyt häntä.

Ievgenii Sinielnikov, Smart Staff, HELSINKI.      14. helmikuuta 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: